Мускатовия цвят е дантелената обвивка, често пурпурночервена, на индийското орехче.
Наричан още мейс, мускатовия цвят често се използва като подправка основно в индийската кухня и навсякъде по света. И в двата случая в малки количества!
В европейската кухня той намира приложение при приготвянето на традиционни месни ястия.
Има остър, ароматен вкус като индийско орехче, но е много по-фин и изискан.
Подправката има вкус, подобен на микс от индийско орехче и канела и може да се използва за готвене в различни ястия.
Може да се използва в супи, сладки, ястия с яйца и в конфитюри, печени изделия и месни ястия.
Известен като част от индийското орехче. Наричан още „боздуган“, който произлиза от латинското macis, което означава индийско орехче, и холандската дума macis, което означава боздуган.