Бахарат е комбинация от ароматни подправки, която се използва в Близкия изток, Северна Африка и Индия в продължение на хиляди години
Името произлиза от арабската дума за „подправка“. Използва се в месни ястия, яхнии и супи (понякога се споменава и като Бахара в арабската кухня). Той е популярен както в сладки, така и в солени ястия като агнешко, пилешко, риба, ориз, зеленчуци, супи и яхнии.
Подходящ е и може да се използва като разтривка върху меса, птици и морски дарове преди печене на скара или барбекю. Използва се също като подправка за овкусяване на зеленчуци на скара или като подправка, поръсена върху варен ориз или зеленчуци.
Бахарат съдържа както люти, така и сладки подправки, така че можете да го използвате, за да добавите сложност към почти всяко ястие.
Отличен е в ястия от леща и особено с пилешко, пуешко и агнешко.
Бахарат е добър и за смляно месо и банички.
Направен е от щедри количества сушени смлян черен пипер, кимион, карамфил, боздуган(мейс), канела, кардамон, индийско орехче и кориандър.